Бъдещето на съхранението на филми е в стъклото

0
177
Бъдещето на съхранението на филми е в стъклото

Нестандартен проект обединява Warner Bros и Microsoft. Целта им е да запазят съдържанието на цялата филмова продукцията (с исторически предавания, радиопредавания, анимации и др.) върху парче стъкло с размерите на подложка за чаша.

И по-точно Project Silica използва ултрабърз оптичен лазер и изкуствен интелект, за да запази информация върху кварцово стъкло. Лазерът кодира данни, създавайки слоеве от триизмерни наноразмерни решетки и деформации на различни дълбочини и ъгли. Стъклото е дебело само 2 мм и побира около 100 слоя от тези решетки, известни като воксели (3D еквивалента на пиксела). След това поляризираната светлина преминава през стъклото, което се декодира и чете чрез алгоритми, пише в техния Innovation Stories блог.

Така направени, записите са неунищожими. Силициево диоксидното стъкло е устойчиво на надраскване, изстъргване, варене, дори обработка в микровълнова печка и във фурна. Нищо от това не води дори и до частична загуба на данни. Project Silica дори вече е в стадий, в който се правят експерименти с цел подобряване на качеството.