COVID-19 не спира измамниците, „изгоря“ възрастна жена

0
365
средната пенсия в Румъния от догодина

Пандемията от COVID-19 не е пречка за измамниците, предупреждават от полицията в Русе.

Поредната жертва е възрастна жена, която „изгоряла“ с 3000 лв. срещу обещание за по-висока пенсия.

По информация от потърпевшата, близо до дома си била заприказвана от мургав мъж, който се представил за служител на пенсионното и й дал разяснения, че има право на допълнителна пенсия в размер на 8000 лева. За да задвижи процедурата по получаването на парите обаче, било необходимо тя първоначално да му предостави сума от 3000 лева в брой. Жената повярвала на версията на непознатия и го поканила в жилището си, където му броила 2500 лева, които била скътала в дома си, както и още 500 лева – от получената същия ден пенсия. Щом взел трите хиляди лева, мъжът напуснал жилището с уговорката да се върне след около 15 минути с 8000 лева. След като не се върнал с обещаните пари, възрастната жена разбрала, че е станала жертва на измама и потърсила полицията. Разследващите са документирали разказаното от нея и е започнала работа по случая, като е образувано досъдебно производство.

От полицията отново напомнят на гражданите, че за да НЕ станат жертви на измами, е необходимо да бъдат бдителни, тъй като измамниците са изобретателни и често се представят за сътрудници или длъжностни лица, с цел да набавят за себе си финансови облаги.

Обръщаме Ви внимание, че искането на пари в брой е ясен белег за измама или корупция.

Освен по телефона, измамниците могат да ни атакуват и в директен контакт. Не забравяйте, че при извършване на проверки, справки, проучвания, засичане на сметки и други дейности с граждани, представителите на институциите трябва да се легитимират със служебни карти или други документи.

При всеки подобен съмнителен случай, е необходимо хората незабавно да се свържат със съответната институция или да сигнализират органите на реда.