Областният председател на БСП в Русе не попадна в Националния съвет на партията

0
760

Областният председател на БСП в Русе Божидар Йотов не намери място в новоизбрания Национален съвет на партията.

Йотов е известен като верен поддръжник на лидера на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев, който също не намери място в Националния съвет на БСП. Освен него в състава не намериха място още редица знакови имена от опозицията на Корнелия Нинова в БСП –  Атанас Мерджанов, Красимир Янков, Димитър Дъбов, Ангел Найденов, Георги Пирински, Велислава Дърева, Юрий Асланов, Валери Жаблянов.

Най-много делегатски гласове е събрал считаният за „дясна ръка“ на Нинова Крум Зарков, който депутат от Русе. Той е и единственият избран по правилата, тоест е събрал повече от половината от гласовете на всички гласували делегати – 902. Никой друг не е минал бариерата от 452 гласа, затова бе решено да бъде попълнен състава на пленума по вишегласие.

Изборите за нов Национален съвет бяха тази нощ, броенето на бюлетините продължи с часове, а резултатите вместо да бъдат обявени сутринта, станаха ясни чак по обяд.

Новият Национален съвет е съставен от общо 185 души. 32-а от членовете му са делегирани представители от областните структури. Като такъв от русенската партийна организация в Националния съвет влиза председателят на общинската организация в Русе Пламен Рашев. Останалите членове на НС на БСП от Русенско са Милена Хинкова, депутатът Добрин Данев, който зае мястото на Пенчо Милков след избора му за кмет, Диана Ласонина и Росен Миланов от Ценово.