Окончателно: Маските на открито задължителни при струпване на хора

0
353

Късно тази вечер бе издадена заповед  X РД-01-609/ 21.10.2020 на здравния министър, която предвижда задължително носене на маска или друго покритие на носа и устата на открити обществени места от утре, 22 октомври.

В заповедта се уточнява, че маската е задължителна на открито, когато има струпване на хора и невъзможност за спазване на физическа дистанция от метър и половина.

Заповедта обаче няма тълкуване  на това какво се има предвид  за „струпване на хора“.

Нареждане за подобни уточнения даде по-рано днес премиерът Бойко Борисов:

“Когато си върви сам по улицата, когато си кара колелото, когато е в парк, когато е на открито, когато няма струпване на хора, не е необходимо да носи маска“, заяви по- рано през деня премиерът Бойко Борисов.

Изключения от правилото за маски на открито са децата до 6-годишна възраст, клиентите в местата за хранене и в питейните заведения, спортуващите и изказващите се по време на конферентни прояви. На закрити обществени места носенето на маски е задължително без изключения.

Да има строг контрол и строги санкции за нарушителите, се закани днес министър Ангелов.

Глобите за неносене на маски , според заповедта са в границите от 300 лева за първо до 1 000 лева за следващо нарушение за физически лица.

Ето и пълният текст на зяповедта на здравния министър:

https://www.mh.government.bg/media/filer_public/2020/10/21/zapoved_ob6ti_merki_21_10_20_1.pdf

В същото време адвокат Мария Петрова,  която е специалист по медицинско право заяви пред БНР, че „носенето на маски на открито трябва да бъде обнародвано в Държавен вестник, за да има силата на задължителен акт“.

Общите административни актове, които целят да наложат мерки в обществото, подлежат на обнародване в Държавен вестник и това е начинът и механизмът, по който държавата е сметнала, че всеки един от нас е достатъчно добре информиран, за която и да е промяна в обществено правната сфера, която засяга нашите права“, изтъкна юристът. Гражданите се считат за уведомени по подобни мерки, ако те са обнародвани в Държавен вестник“, уточни адвокат Петрова.