Откриват обновения Пантеон на възрожденците

0
307

Обновеният Пантеон на възрожденците в Русе ще бъде официално открит в петък, 30 октомври, съобщават от общинската администрация.

Началото на тържеството ще бъде в 17 часа. От Община Русе отправят официална покана към русенци да посетят масово събитието.

Ремонтът на Пантеона на възрожденците започна в края на м. май 2019 г. по програма „Interreg V-A Румъния–България“. По него Община Русе получи финансиране в размер на 1 815 338, 71 лв. Дейностите включваха ремонт на сградата и околното пространство на Пантеона на възрожденците, в частност: укрепване на конструкцията на главния вход и отводняване, вътрешни ремонтни работи, външна топло- и хидроизолация, външно и вътрешно осветление, почистване и подмяна на позлатата на купола.

Националният паметник също така ще бъде оборудван с модерна мултимедийна техника.

В Пантеона на възрожденците, открит през 1978 г., са препогребани 39 известни българи, сред които Любен Каравелов, Захари Стоянов, Стефан Караджа, Панайот Хитов, Баба Тонка, Никола Обретенов, Панайот Волов, Ангел Кънчев. Почетени са и 453 души – участници в Ботевата чета, Червеноводската въстаническа чета, Априлското въстание и опълченци.