Представиха най-бързия автомобил в света

0
349
Представиха най-бързия автомобил в света

Екип на Bloodhound Land Speed Record (BLSR) разработи най-бързия автомобил по права линия в света, съобщава Mirror.

Той достига поразителната скорост от 800 км/ч и може да счупи световния рекорд за скорост през 2020 г. Колата бе представена в пустинен район в Южна Африка, за тестове. Задвижва се от реактивен двигател EJ200 Eurofighter Typhoon и разполага с прецизно обработени твърди алуминиеви джанти, проектирани да издържат на напрежение при пътуване със свръхзвукови скорости.

Питър Карни, говорител на „Digital Catapult“, фирмата, стояща зад технологията, обясни: „Автомобилът има за цел да върви по-бързо от всяка друга наземна машина, построена досега. При очакваните скорости неочакван насрещен вятър може значително да повлияе на стабилността и посоката на автомобила и следователно е ключов момент за решение кога да го използваме. Ще измерим и запишем точни данни на 1-километрови точки по трасето и така тази информация може да бъде използвана от екипа за планиране на драйвинга“.

Една от ключовите цели на тестовете ще бъде да се види как се държи автомобилът при забавяне и спиране, след като е достигнал такава огромна скорост. Зад волана ще бъде Анди Грийн, който през 2017 г. е шофирал предишна версия на автомобила в Нюкуей.