Токио ще е домакин на Олимпиада’2020

0
900

Кандидатурата на японската столица беше предпочетена пред тези на Истанбул и Мадрид.

По време на 125-та сесия на МОК в Буенос Айрес японската столица, която организира Олимпиадата и през 1964 г., изпревари с 36 гласа Истанбул, въпреки съмненията и въпросите около последиците от тежкия инцидент в атомната централа „Фукушима“. Другият участник във финалната тройка претенденти – Мадрид отпадна на първия тур.

За да убеди МОК, че в Япония Олимпийските игри ще са в добри ръце, Токио вече сложи 4.5 млрд. долара, т. е. половината от предвидената сума, в специален фонд в банка за финансирането на начинанието. Тя обеща да предложи едни от най-сигурните улици на света, инфраструктура на най-високо ниво за Олимпиадата – 85% от съоръженията се намират на по-малко от 8 км. от олимпийското село. Ще бъде изграден и национален стадион с 80 000 места с подвижен покрив, наподобяващ космически кораб на стойност 1.3 млрд. долара.

Днес сесията на МОК ще реши и дали един от най-старите олимпийски спортове – борбата, ще остане в програмата на игрите през 2020-а. Решението се очаква около 18,45 часа тази вечер.