ВиК-Русе спира визуалното отчитане на водомерите

0
2802

От утре, 30 ноември, заради усложнената епидемична обстановка ВиК-Русе няма да извършва визуалното отчитане на водомерите на абонатите.

Това съобщават от водното дружество с уточнението, че до 31 януари 2021 година предприятието ще работи с намален капацитет.

Преустановява се приемът на граждани в сградите на дружеството, с изключение на Паричния салон на ул. „Цариград“ № 7, където е въведен пропускателен режим, и гише „Деловодство“ в сградата на Централното управление на дружеството на ул. „Добруджа“ № 6. До гишетата ще бъдат допускани само клиенти, които носят задължителните индивидуални предпазни средства.

Считано от 30 ноември 2020 г., се преустановява визуалното отчитане показанията на индивидуалните водомери. При невъзможност за самоотчитане потребеното количество вода ще се определя по реда на чл. 23, ал. 3 от Общите условия за предоставяне на ВиК услуги от ВиК оператора − на базата на средномесечния разход от предходните два отчета. След физическо отчитане на показанията на водомерите количеството вода ще се изравнява в съответствие с реалното потребление. При регистриране на разлика имаме готовност да направим корекция на съответните фактури.

С оглед на ситуацията и с цел ограничаване на разпространението на COVID-19 от ВиК-Русе препоръчват на абонатите да използват следните възможности за дистанционно обслужване:

 • Самоотчитане

Показания може да подадете по няколко начина:

 • Като използвате електронната услуга „Самоотчитане на водомер“: https://www.vik-ruse.com/domakinstva/samootchitane.
 • Като се обадите на следните тел. номера: 082/501 559, 082/501 560, 082/ 082/501 563, 082/501 565, 082/501 566, 082/ 501 574 и 082/501 575. Обаждания се приемат всеки делничен ден от 8:00 до 17:00 ч.
 • Като поставите бележки с данните от водомерите на видно и общодостъпно място в имота.
 • Информация за потреблението може да бъде съобщавана и от домоуправителите на сградите в режим на етажна собственост на посочените по-горе телефонни номера.
 • Показанията на общия водомер може да изпращате на inkaso@vik-ruse.com.

Датата на отчитане може да видите в графика за отчитане, който е достъпен в раздел „Домакинства“, подраздел „График за отчитане“ на уебсайта ни: https://www.vik-ruse.com/prowerka-na-grafik.

 

Може да заплатите сметките си по няколко начина:

 • чрез системата на „Ипей“ АД;
 • чрез системата на „Транскарт файненшъл сървисис“ ЕАД;
 • банкови плащания могат да се извършват чрез онлайн банкиране, през разплащателна сметка или с банков превод. Повече информация може да получите на следния адрес: https://www.vik-ruse.com/plashtane-na-smetki.
 • Електронна фактура

Имате възможност да получавате своята фактура на посочен от Вас електронен адрес, като ние се ангажираме да я доставим до 24 часа от издаването ѝ. За повече информация посетете https://www.vik-ruse.com/elektronna-faktura.

 • Онлайн смяна на партида на физически лица

Може да подадете електронно заявление за смяна на партида, като посетите https://www.vik-ruse.com/domakinstva/onlayn-smyana-na-partida.

 • Въпроси, жалби и оплаквания

За да изпращате своите въпроси, жалби и оплаквания, е необходимо да използвате предназначения за това електронен формуляр в раздел „Често задавани въпроси“ на уебсайта ни, достъпен на адрес: https://www.vik-ruse.com/vaprosi. Писмени запитвания до дружеството следва да се изпращат на адрес: гр. Русе, 7000, ул. „Добруджа“ № 6.

 • Проектиране, съгласуване на инвестиционни проекти и присъединяване към ВиК мрежата

Може да получите информация за документите, които е необходимо да подадете, като изпратите запитване на ptouslugi@vikruse.com или като се обадите на тел. 082/501 510. Запитвания, отправени по телефона, се приемат всеки работен ден от 9:30 до 12:00 часа.

 • За да получите обща информация за дружеството, посетете уебсайта ни www.vikruse.com или се обадете на тел. 082/501 560.
 • Информация за аварии и планови ремонтни дейности може да получите на адрес: http://www.vik-ruse.com/Index.aspx.
 • За да подадете сигнал за повреда, посетете https://www.vik-ruse.com/saobshti-za-povreda или се обадете на тел. 082/820 182 и 0800 20 522.