Вирусолог: Засилените рестрикции няма да намалят щетите

0
328

С новите мерки кризата няма да бъде овладяна и щетите няма да бъдат намалени. Това смята началникът на Лабораторията по експериментална имунология към БАН проф. Андрей Чорбанов, който е и ръководител на българския екип за разработване на ваксина срещу коронавируса. В подкрепа на тезата си той посочи, че държави като Испания, които са затворили всичко, нямат сериозен спад на смъртността. За разлика например от Швеция, която е по-либерална.

Причината, според него е, че разпространението вече е много широко. В това обаче има и нещо добро – много от хората в България са се срещнали с вируса и затова се надявам скоро да намалеят вирусоносителите, каза проф. Чорбанов. Той бе категоричен, че масовият скрининг (тестване) не носи голяма информация, освен че голяма група хора е позитивна.

„Броят позитивни случаи далеч не е добър, защото има много хора, на които са правени многократно тестове, но стана ясно, че системата не ги отчита като многократно тестване на човек кога ще излезе от позитивизма, да кажем като резултат, а се отчита всеки път като нов човек, което на практика прави фалшиво по-голям брой тествани хора, на практика те са по-малко“, каза той. Според него, към голяма степен статистиката в момента е гадателска.

Професорът не смята, че ще се постигне минимизиране на щетите с новите мерки, защото разпространението е много широко, но се надява, че много скоро потенциалните вирусоносители ще намалеят, защото повечето хора са се срещнали с вируса.

„Моята версия е, че малките деца и учениците, младите хора трябва да преминат максимално бързо през вируса на този етап, когато разпространението е много голямо, а няма как да бъдем предпазени по друг начин. Преминавайки вируса през тази много мобилна популация, ще даде възможност да няма кой да го пренася на рисковите групи“, каза още проф. Чорбанов.