Военната прокуратура няма да разследва случая“Росенец“

0
58

Военната прокуратура отказа да разследва случая „Росенец“ от юли тази година, става ясно от писмо на институцията, изпратено до потърпевшите.

За него съобщава „Свободна Европа“.

На 7 юли 2020 г. трима политици от извънпарламентарната „Демократична България“ се опитаха да стигнат по море до държавен плаж, но бяха избутани обратно  в морето от служители на НСО  в спортни тениски, които охраняваха намиращата се наблизо резиденция на ДПС.

Случаят доведе до оставката на тогавашния шеф на НСО, породи протестите, които продължават вече 105 дни и доби международна известност.

Сблъсъкът с гардовете беше излъчван пряко в социалните мрежи от председателя на „Да, България“ Христо Иванов, който искаше да илюстрира невидимата власт на ДПС върху държавните институции.

След случая се роди и призива за масов плаж на „Росенец“, който събра тотици любители на природата от една страна, а откъм сараите и стотици членове на ДПС от цялата страна.

Отказът да се образува досъдебно производство е изпратен от прокурорполковник Кулев от Военноокръжната прокуратура – гр. Сливен до един от участниците в инцидента. Писмото е с дата 16 октомври 2020 г.Военноокръжната прокуратура в Сливен е компетентната институция за разглеждане на случаи от района на Бургас.

То е изпратено до общинския съветник на „Демократична България“ в Бургас Димитър Найденов, който съобщи за това в социалните мрежи и който бе вторият „акостирал“ с Христо Иванов и национлното знаме на плажа  „Росенец“.

Христо Иванов е категоричен, че ще обжалва това решение на Прокуратурата.